Elektrode

Mebius predstavlja našo serijo plinsko-difuzijskih elektrod (GDE), na katerih je nanešen naš lasten katalizator s pomočjo ink-jet tehnologije, ki zagotavlja enakomeren in izjemno tanek nanos. Tehnologija nanašanja nam omogoča, da pripravljamo elektrode z zelo nizko vsebnostjo platine (<0,01 mg/cm2 Pt) na katerokoli vrsto plinsko-difuzijskih slojev, ki se uporabljajo za PEM gorivne celice.

Presečni pogled vrhnjega sloja

Prerez elektrode prikazuje plinsko-difuzijsko plast (GDL) iz pletenice ogljikovih vlaken in nanos približno 60 µm debele plasti katalizatorja PtCu3/C. Opazna je gladka površina nanosa, ki je posledica uporabe tehnologije tiskanja (jet-printing) katalizatorja na podlago iz ogljikovega blaga. (Slika je last podjetja Mebius in Kemijskega Inštituta v Ljubljani.)

Povečava presečnega pogleda vrhnjega sloja

Povečava preseka plasti katalizatorja, ki kaže porozno strukturo s transportnimi porami premera okoli 200 nm. Te pore nadomeščajo mikro-porozni sloj (MPL), ki se ponavadi doda plinsko-difuzijskemu sloju. Vidni so nanodelci katalizatorja (svetli delci velikosti 20-30 nm) in vlakna PTFE oziroma Nafiona, ki tvorijo t.im. trifazni stik brez katerega elektroda ne more delovati. (Slika je last podjetja Mebius in Kemijskega Inštituta v Ljubljani.)

Visoka povečava presečnega pogleda vrhnjega sloja

Visoka povečava kaže nanodelce katalizatorja na ogljiku. Porazdelitev delcev po velikosti je zelo široka in zajema delce velikosti od 2 nm do 50 nm s povprečno velikostjo delcev okoli 20 nm. Nanodelci katalizatorja so videti okrogli, čeprav so v resnici poliedri z velikim številom kristalnih ploskev (veliki delci imajo lahko tudi nad 100 kristalnih ploskev!). (Slika je last podjetja Mebius in Kemijskega Inštituta v Ljubljani.)