Aplikacije


Splošne informacije

Gorivne celice so v splošnem razdeljene v kategorije glede na splošno naravo njihove uporabe, te kategorije so: prenosna, mobilna in stacionarna.


Prenosne GC

Gorivne celice so idealen vir energije tam, kjer je dostop do električnega omrežja otežen ali nemogoč. Prenosne gorivne celice imajo ogromen potencial kot prenosen vir energije in se jih lahko uporabi v nujnih primerih ali pri rekreaciji. Gorivne celice razvite za prenosne elektronske naprave so mišljene kot nadomestek baterijam ali pa za polnjenje baterij. Pri takšni uporabi bi gorivne celice omogočale veliko daljšo življenjsko dobo kot baterije (do desetkrat daljšo) in bi se hitro 'natankale' s tekočim ali plinskim gorivom. Druga prednost gorivnih celic je tudi v tem, da imajo veliko višjo energetsko gostoto in vzdržljivost kot standardne baterije.

Običajen razpon moči: 5 W do 20 kW
Običajne tehnologije: PEMFC, HT PEMFC, DMFC

Primeri:
- Ne-pogonski pomožni agregati (avtodomi, barke, osvetljava, taborjenje)
- Vojaške aplikacije (prenosen, na vojaku nošen vir energije, generator montiran na saneh)
- Prenosni izdelki (polnilci za baterije)
- Manjša osebna elektronika (prenosniki, mobilniki, kamere..)


Mobilne GC

Gorivne celice lahko nadomestijo motorje na notranje zgorevanje v vozilih, z električnim motorjem na gorivne celice. Vodik, kot gorivo naslednje generacije bo omogočil proizvodnjo čiste energije z višjo učinkovitostjo. Električna vozila na gorivne celice so že v uporabi, npr. v viličarjih ali vozilih za upravljanje z materiali.

Običajen razpon moči: 1 kW do 100 kW
Običajne tehnologije: PEMFC, DMFC

Primeri:
- Vozila za upravljanje z materiali
- Električna vozila na gorivne celice (FCEV)
- Tovornjaki in avtobusi


Stacionarne GC

Stacionarne gorivne celice se lahko uporabi v pomožnih aplikacijah, kjer je neprekinjen vir energije nepogrešljiv kot na primer v bolnišnicah, bančnih/razvojnih data centrih in telekomunikacijskih oddajniških stolpih. Kot zamenjava za konvencionalne zgorevalne elektrarne, generatorje ali baterije so gorivne celice sposobne proizvajati elektriko bolj učinkovito kot velika večina današnjih tehnologij in z veliko manjšim okoljskim vplivom (hrup in emisije). S toliko nižjim okoljskim profilom so lahko stacionarne energetske aplikacije na gorivne celice nameščene znotraj stavb kjer so potrebne in tudi v gosto naseljenih območjih brez motečih vplivov, za razliko od dizelskih generatorjev.

Običajen razpon moči: 0.5 kW do 1 MW
Običajne tehnologije: PEMFC, MCFC, PAFC, SOFC

Primeri:
- Večje stacionarne postaje za združeno proizvodnjo toplote in moči. (CHP)
- Manjše stacionarne postaje za združeno mikro-proizvodnjo toplote in moči. (micro-CHP)
- Neprekinjeni viri energije (UPS)